Around the world in seven months…!

Met volgepakte tassen (exact de maximaal toegestane kilo's natuurlijk) zitten we op ons stapelbed waar we vannacht voor de laatste keer zullen slapen. De aswolk boven Europa schijnt weer verdwenen te zijn, dus morgenavond zullen we naar huis vliegen. We zijn dan ruim zeven maanden op reis geweest en hebben ontzettend veel mogen meemaken. Vraag ons niet naar hoogtepunten want dat worden er te veel! Zelf hebben we regelmatig geprobeerd een top tien samen te stellen, maar dit bleek een onmogelijke opgave.

De afgelopen weken waren wederom fascinerend. Maleisië was weer heel anders dan wat we gezien hadden en het was even wennen aan de verschillende culturen die het land rijk is. In het noordoosten is de Islam sterk vertegenwoordigd. Geen korte broeken of korte mouwen dus. Geen alcohol, geen varkensvlees. En in de bioscoop moet het licht altijd aanblijven. Hoewel we voor ons doen degelijk gekleed waren, werden we toch veel nagekeken. Dit werd gelukkig minder toen we richting de westkust gingen, waar we veel invloeden uit het Hindoeïsme en Boeddhisme tegen kwamen. Veel tempels dus, met veel glitter en goud, wierook, lotusbloemen en natuurlijk Boeddhabeelden in alle soorten en maten. We ontmoetten enkele monniken die hun leven wijden aan de Boeddhistische levensfilosofie. Bij het bezoeken van belangrijke tempels maken zij voor iedere stap die ze zetten een buiging. Om de tien stappen hoort daar bovendien een gebed bij.

We brachten een bezoek aan de Cameron Highlands, het ‘koelste' gebied van Maleisië, om onder andere theeplantages en ‘insectenboerderijen' te bezoeken en we verbleven een dikke week in Kuala Lumpur de hoofdstad van het land. De bekende Petronas torens werden vanuit diverse hoeken op de foto gezet en we testten onze onderhandeling skills op de vele markten van Little India en China Town. De tientallen moderne shopping malls in KL waren telkens weer verrassend en altijd druk. Maar met de benauwde en vervuilde lucht buiten waren deze zo gek nog niet. Airco, wat een uitvinding!

Nu dus weer terug in Singapore. Een schone, bizarre stad met veel regels en vreemde gebouwen (zie de foto van het schip dat op drie wolkenkrabbers is gestrand). Er zijn borden die aangeven dat je niet mag spugen in het openbaar (iets wat in Maleisië overigens als heel normaal wordt beschouwd) en voor het gooien van een kauwgum of andere rommel op straat kun je een dikke boete krijgen. Je mag niet onderhandelen met je taxi chauffeur, en het geven van fooi is op het vliegveld zelfs verboden.

Azië als afsluiter was absoluut de moeite waard. Fantastische culturen, mooie natuur en heerlijk eten. Favoriet waren ‘roti canai' en ‘nasi op bananenblad'. Minder populair was het stinkende Durian fruit. Het eten met chopsticks gaat ons inmiddels prima af, en de chilipepers wenden snel . Maar na al die maanden krijgen we ook wel weer zin in wat Hollandse kost. Sanne snakt naar dropjes en Thijs zeurt al weken om een broodje kroket...

De zeven maanden zijn ontzettend snel voorbij gevlogen. Aan de ene kant smaakt het naar meer, aan de andere kant hebben we ook weer zin om naar huis te gaan. Het zal in ieder geval een reis zijn die we nooit zullen vergeten, mede dankzij de bijna 7000 geknipte foto's...

Wink

Dankjewel voor het lezen van onze verhalen en voor de leuke reacties! We kijken er naar uit jullie allemaal snel weer te zien!

Sanne & Thijs

Syrine

Hoi Sanne en Thijs!

Wat een reis was 't toch! Geweldig om jullie verhalen te lezen en de prachtige foto's te zien! En nu gauw weer hierheen komen ;)
Goede reis en tot snel! (5 mei Sanne?)

Xx Syrine

Jac en Anna

Hallo Thijs en Sanne,net jullie laatste verhaaltje en foto's bewonderd.Nog effe dan kunnen we jullie in levende lijve in de armen sluiten.Tot dinsdagmorgen 6 uur!!!!

xxx Jac en Anna

ankatanka

pies en panne, ut zunneke schient heej speciaal um jullie oaverstap nie te groet te maken. ik zal zurge dat ie dat dinsdag nog steeds dut.

wies dinsdag an de frietjes beej os pap en mam.

Pleunie

Hey lieverds!
Jullie reis bijna om, de mijne gaat bijna beginnen! Leuk om nu dingen te lezen die mij heel bekend voorkomen! Ik lag ff dubbel toen ik las dat jullie ook geen fan van Durian zijn! Ik heb het echt in allerlei formaties geprobeerd, maar het bleef ranzig!

Goeie reis terug! Ik hoop jullie nog ff op Horster Kermis te zien voordat ik naar Thailand ga!

Kusss

Marieke Dijkman

Hi globetrotters,

Ik kan me goed voorstellen dat jullie met gemengde gevoelens op het vliegtuig stappen. Gelukkig zullen jullie deze wereldreis dankzij alle mindpictures en maar liefst 7000 foto's nooit meer vergeten.

Fijn jullie gauw weer te zien! :-)

Goede reis en een dikke kus!

Eef

Hey Sanne en Thijs!
Wat zal het raar zijn om het 'laatste' verhaal te schrijven. Het 7 maanden rondreizen zit er gewoon alweer op! Ik vond het erg leuk om alles een heeeeel klein beetje te kunnen meebeleven. Geniet nog van de laatste dag.. en dan zie ik jullie snel weer! :-) Gezellig! Nadat jullie een selectie hebben gemaakt van de vele foto's kom ik ze graag een keer bewonderen!
Een goede reis terug!

Liefs en een zoen, Eef

Hilde

Alweer jullie laatste verhaal op de site.
Maar dan kunnen jullie ons wel in real life gaan vertellen wat jullie allemaal mee hebben gemaakt.
En na een selectie van jullie pica's, bewonder ik ze graag.
Ik kijk er naar uit om jullie weer te zien.
Goede vlucht en tot dinsdag in 't ozo zonnige Nederland.

Liefs Hilde

Eefke

Hee Thijs en Sanne,

Geniet van jullie laatste nachtje op wereldreis!!
Tot snel
x

Mijke

Goeie reis!!!!!!
En wat een prachtige herinneringen en verhalen hebben jullie opgedaan!

Tot snel!
Kus,
Mijke

Gijs en Sietske

Ha Thijs en Sanne,

wat hebben jullie toch een fantastische reis gehad. Wij zijn net 2 maanden onderweg en hopen de komende maanden ook nog veel van dat moois tegen te komen. Over ongeveer 2 maanden zijn wij in Maleisie en daarna Singapore en dan ongeveer de tegenovergestelde reis van jullie. Helaas hebben we elkaar niet meer ergens kunnen treffen, maar dat doen we dan in Nederland wel weer een keer. Bij de Twinkeling???? Of tijdens de mannenlunch????

Gijs en Sietske

Ron

Leuk om te lezen. In Kuala Lumpur ben ik ook geweest. Erg herkenbaar. Thijs: ik hoor je verhalen binnenkort wel!

Jose

Welkom terug!!!
Veel plezier vanavond Sanne, ik weet dat er een paar vriendinnetjes op bezoek komen. Helaas zit ik in Nijmegen mijn lessen voor te bereiden, maar donderdag ben ik erbij! Tot dan :-)
Jose

Elmer

Leuk om jullie site te zien. In augustus vertrekken we zelf voor een reis van 7 maanden. Op veel plekken waar jullie waren komen wij ook.

Groeten, Elmer

www.elmerendenise.nl